8 ارديبهشت 1389: لغزش زودگذر قيمتها يا سقوط؟ |
|
منتظر باش و نگاه كن! اين سياستي است كه توليدكنندگان و مصرفكنندگان فولاد طي يك هفته اخير در پيش گرفتهاند |
همه آنها بيش از هر چيز ديگر به شاخصهاي بورس لندن چشم دوختهاند و در اين شرايط هرچند حجم معاملات لندن چندان قابل توجه نيست، اما هر لرزش كوچك در اين بازار روي بهاي فولاد از شانگهاي تا درياي سياه تاثير ميگذارد.
سقوط بورس فلزات لندن از معاملات آتي سه ماهه لندن آغاز شد. در يكي از معاملات بر روي فروش 200 لات 65 تني شمش مديترانه با قيمتهاي 550 تا 560 دلار توافق حاصل شد و اين در شرايطي بود كه در آن تاريخ معاملات لندن بر روي 611 تا 616 دلار صورت ميگرفت. با فرو افتادن اولين مهره دومينو بازار سقوط كرد، اما دليل واقعي آن هنوز هم مشخص نيست. بهاي مواد اوليه (به جز قراضه) به شدت بالا است. هزينههاي لجستيكي رو به افزايش و بهاي نفت صعودي است، اما بورس لندن يك هفته تمام را با سقوط آزاد طي كرد.
نمودار 1: نشان دهنده روند نزولي قيمت شمش فولاد در بورس لندن
فاصله قيمتهاي بورس لندن و بازار فيزيكي در مناطق مختلف به شدت افزايش يافته است (نمودار 2) و اين موضوع موجب نگراني بسياري از تحليلگران بازار فولاد شده است. LME يك بازار واقعي فولاد نيست، بلكه بيشتر محلي براي تبادل اوراق مشتقه است. در بورس لندن هزينه توليد در درجه اول اهميت قرار ندارد، بلكه سياستها و مانورهاي هوشمندانه مالي است كه ميبايست براي معاملهكنندگان اوراق سود به همراه بياورد. از اين رو، قيمتهاي بورس لندن به شدت شناور است و به راحتي جابهجا ميشود.
نمودار 2: حاكي از افزايش فاصله بين بهاي فولاد در بازار فيزيكي و بورس فلزات لندن است
با همه اينها، بهرغم اينكه نه خريداران و نه فروشندگان فولاد به عمليات بورس فلزات چندان اعتمادي ندارند، اين تالار كوچك در منطقه اداري مركز شهر لندن بيش از هر نقطه ديگري در جهان بر روي بازار فولاد مؤثر است. موضوع بسيار ساده است. LME قيمتها را مشخص نميكند، چون حجم معاملات آن نسبت به توليد يك ميليارد و 200 ميليون تن فولاد در جهان قطرهاي بيش نيست، اما بورس لندن جهت حركت قيمتها را نشان ميدهد. وقتي بهاي شمش در لندن سقوط ميكند، همه انتظار دارند كه اين كالا در مناطق نيز با قيمت پايينتري عرضه شود و وقتي كه بهاي معاملات 3 ماهه بيش از بهاي نقدي آن باشد، اين انتظار به وجود ميآيد كه طي سه ماه آينده قيمتها در بازار فيزيكي افزايش يابد. بخش زيادي از شمش مصرفي در ايران از خارج وارد ميشود و بخش عمده شمش وارداتي نيز مربوط به توليدكنندگان CIS است.
از اين رو، قيمتهاي صادراتي درياي سياه كه توليدكنندگان منطقه CIS در آنجا محصولات خود بر روي كشتي بارگيري ميكنند براي مشتريان ايران از اهميت بالايي برخوردار است. منطقه درياي سياه نيز طي روزهاي اين هفته شاهد افت قيمتها بود، البته نه به اندازه بورس لندن.
در 26 آوريل قيمتها به مرز رواني 500 دلار بسيار نزديك شد. كسي انتظار سقوط قيمتها را ندارد، اما ادامه كاهش در ماه مه بسيار محتمل است. بهاي قراضه كاهش يافته است و اين بر روي شمش تاثير ميگذارد.
تقريبا 100 ميليون تن ظرفيت خاموش توليد فولاد در دنيا وجود دارد. توليدكنندگان فولاد به تدريج بر ظرفيت عملياتي خود اضافه ميكنند. حجم اضافه شده ممكن است بيش از نياز جديد بازار باشد و اين موضوع موجب تزلزل بازار فولاد ميگردد. دندانههاي نمودار فروشندگان و خريداران را در بازار نگران ميكند، اما به نظر ميرسد در چشمانداز ميان مدت، جهت كلي بهاي فولاد همسو با بهاي نفت و سرعت بهبود اقتصاد جهاني روندي افزايشي خواهد داشت.
نمودار 3- بازار درياي سياه: كاهش قيمتها، نه سقوط

منبع: تارنماي دنياي اقتصاد

